Καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας

Μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ,(στις 5 Δεκεμβρίου 2011*) , η Ενδιάμεση Συμφωνία ,που είχε ανακοινωθεί ταυτόχρονα  στην Αθήνα, στα Σκόπια και στην Ουάσιγκτον, τη Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 1995, για να αρθεί το εμπορικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί στα Σκόπια στις 17 Φεβρουαρίου 1994, γινόταν όλο και πιο φανερό ότι πλησίαζε στην ήμερα της καταγγελίας της.

Η Ενδιάμεση Συμφωνία με τα Σκόπια δεν ήταν οριστική,  όπως άλλωστε δηλώνει και η ονομασία της, και ούτε είχε επικυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η χρονική της ισχύς είχε λήξει από το 2002 και λειτούργησε σε βάρος της Ελλάδας σε όλες σχεδόν τις παραγράφους της, καθόσον σε πολλές περιπτώσεις οι ελληνικές αρχές δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία στα συγκριτικά πλεονεκτήματα**.

Το χρονικό προς την καταγγελία αρχίζει από την τελευταία ημέρα στο Δικαστήριο της Χάγης και από την τελευταία ερώτηση του Μαροκινού Δικαστή Mohammed Benuna.

Για το χρονικό πως φτάσαμε στην Ενδιάμεση και κατόπιν στην Χάγη στις σελίδες : 1. Ενδιάμεση Συμφωνία -Χρονικό-Χάγη  και    2. Χάγη πριν και μετά
———————–

ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ ΣΕ ΠΑΡΑΠΟΜΠΈΣ:

α. Πριν την απόφαση

—————

β. Η απόφαση

—————-

γ. Προς την καταγγελία

40. Ανοικτή επιστολή για Ενδιάμεση Συμφωνία (Διπλωματικό Περισκόπιο 19 Φεβρουαρίου 2012)


δ. Η στάση ελληνικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετά την Χάγη

  • δ1.«Όχι» Σαμαρά σε συνάντηση με Γκρούεφκσι
  • δ2. Συνάντηση Θ. Πάγκαλου με Τεούτα Αρίφι & Παπαδήμου- Γκρούεφσκι

ε. Ελληνικά διαβήματα


—————–

* Η πΓΔΜ κατέθεσε στις 17 Νοεμβρίου 2008 προσφυγή στη Χάγη κατηγορώντας την Ελλάδα ότι έχει παραβιάσει το Αρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, το οποίο προβλέπει ότι η Αθήνα δεν θα εμποδίσει την είσοδο των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς με τη χρήση της προσωρινής τους ονομασίας.
 **Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, η Συμμαχία με ομόφωνη απόφαση δεν προσκάλεσε τα Σκόπια να ενταχθούν σε αυτή. Ωστόσο, από τότε είχε ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για το αν η αντίρρηση (objection) της ελληνικής πλευράς – και όχι μόνο – ήταν βέτο ή όχι. Πάντως, ο τότε Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής είχε σπεύσει να μιλήσει για βέτο, λίγες ημέρες μετά την απόφαση.
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: