Αρχική > Δραχμή – Ευρώ – Χρέος > ΕΕ: «Ολοκληρώστε τα έργα ή δώστε τα χρήματα πίσω» …..

ΕΕ: «Ολοκληρώστε τα έργα ή δώστε τα χρήματα πίσω» …..

Δεκέμβριος 16, 2011 Σχολιάστε Go to comments

Χίλια ημιτελή έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ αλλά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, μπορεί να στοιχίσουν στα κρατικά ταμεία έως και 3,5 δισ. ευρώ. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο αρμόδιος Επίτροπος. «Ολοκληρώστε τα ή επιστρέψτε τα χρήματα», προειδοποιεί…

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, αναφέρθηκε σε υποδομές στις περιφέρειες και ημιτελείς μεγάλους οδικούς άξονες του Γ’ Κοινοτικού Προγράμματος Στήριξης (ΚΠΣ), η προθεσμία για την ολοκλήρωση των οποίων είναι είτε ο Σεπτέμβριος του 2012 είτε ο Μάρτιος του 2013.

Όπως σημείωσε χθες Τετάρτη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, εάν δεν ολοκληρωθούν έγκαιρα, η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει όλα τα λεφτά που έχει ήδη λάβει στην ΕΕ.

«Θεμελιώδους σημασίας» χαρακτήρισε την ολοκλήρωση των έργων, καθώς όπως είπε, «δεν υπάρχουν προθεσμίες διαπραγματεύσιμες», προειδοποιώντας  πως «εάν αυτά τα προγράμματα δεν ολοκληρωθούν, μπορεί να χρειαστεί να επιστρέψετε 3,5 δισ. ευρώ. Δεν είναι ασήμαντα τα ποσά».

Σημειώνεται δε, πως η ΕΕ ενέκρινε την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης στο 95%, ενώ ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, ζήτησε από τον επίτροπο να του υποδείξει τις προτεραιότητες για την ελληνική κυβέρνηση και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός έκανε λόγο για διοικητικές εκκρεμότητες, που οφείλονται κυρίως στην εισαγωγή του «Καλλικράτη», οι οποίες θα πρέπει «να μαζευτούν, να επιλυθούν και στο τέλος να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα απολύτως για τη χώρα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε και το σχέδιο των 181 έργων με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2015, συνολικού προϋπολογισμού 11,5 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 166 είναι έργα υποδομής αξίας 10,5 δισ. ευρώ, στα οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, «θα προκύψει συνολική απασχόληση που αντιστοιχεί σε 126.514 ανθρωποέτη εργασίας».

NEWS247  GR

Δραχμή – Ευρώ – Χρέος

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: