Αρχική > Uncategorized > Το παράδειγμα της ηγεσίας ….

Το παράδειγμα της ηγεσίας ….

24 Δεκεμβρίου, 2011 Σχολιάστε Go to comments
Μιλήσαμε σε προηγούμενο άρθρο για τα «αναδρομικά» των βουλευτών και την υποκρισία του πολιτικού κόσμου στο συγκεκριμένο θέμα. Δε θέλω να πω περισσότερα, αλλά τονίζω ότι η μεθόδευση καταβολής αναδρομικών εξ αντανακλάσεως μέσω αυξήσεων που δίνονται στους δικαστές τραυματίζει το κύρος του πολιτικού κόσμου στη συνείδηση των πολιτών.
Επανέρχομαι στο θέμα με αφορμή δηλώσεις νυν και πρώην βουλευτών περί παραίτησής τους από τη διεκδίκηση αναδρομικών… Επισημαίνω ότι η παραίτηση δε γίνεται με δήλωση στα ΜΜΕ που πρόσκαιρα εκτονώνει τη λαϊκή οργή, αλλά για να ισχύει ως παραίτηση πρέπει να γίνει με συγκεκριμένες νομικές ενέργειες. Με την ευκαιρία θέλω να επισημάνω μια σωστή ενέργεια της ΝΔ, η οποία διά του κ. Μιχελάκη δήλωσε ότι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ δε θα υπάρχει κανείς υποψήφιος από αυτούς που διεκδικούν αναδρομικά, αν δεν έχει παραιτηθεί της διεκδίκησης.
Στη σημερινή συγκυρία οι πολιτικοί μας θα βελτίωναν την εικόνα τους αν: α) αποφάσιζαν την κατάργηση προκλητικών προνομίων τους όπως της διπλής σύνταξης (για βουλευτές, δημάρχους κ.λπ.), την κατάργηση της πρόσθετης αμοιβής για συμμετοχή σε συνεδριάσεις επιτροπών της Βουλής, τον περιορισμό σε 2 των αποσπασμένων υπαλλήλων σε κάθε βουλευτή κ.λπ. και β) αν ουσιαστικά συζητούσαν, αποφάσιζαν και άρχιζαν να υλοποιούν πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Γιατί ενώ στο παρελθόν ήταν ιδιαίτερα εφευρετικοί στη θέσπιση επιδομάτων τύπου «έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία» με διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και τώρα στη θέσπιση φόρων σε οτιδήποτε κινείται στη χώρα, δυστυχώς δε δείχνουν να ασχολούνται επαρκώς με το πώς θα ξεφύγουμε από την κρίση.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι δε σώζεται η Ελλάδα με την κατάργηση κάποιων προκλητικών προνομίων των πολιτικών. Φυσικά και δε σώζεται, αλλά οι συγκεκριμένες ενέργειες θα είχαν τεράστια συμβολική αξία, γιατί θα αποδείκνυαν ότι οι πολιτικοί μας λειτουργούν ως ηγέτες, δε ζητούν μόνο θυσίες από τους πολίτες αλλά υποβάλλονται κι αυτοί σε αυτές.
Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο μετρά το παράδειγμα της ηγεσίας. Επιβάλλεται να συμμετέχει στις θυσίες και να λειτουργεί με ήθος και θάρρος ως «λυχνία επί όρους κειμένη». Να είναι έτοιμοι οι κάθε λογής ηγέτες να πουν αυτό που είπε στην αρχαία Αμφίπολη ο Σπαρτιάτης στρατηγός Βρασίδας, που επικεφαλής 150 Σπαρτιατών νίκησε χιλιάδες Αθηναίους, γιατί μπήκε μπροστά ως ηγέτης λέγοντας: «Οσον αφορά το κατ’ εμέ, θα αποδείξω ότι δεν είμαι καλλίτερος εις το να προτρέπω άλλους παρ’ ότι είμαι εις το να θέτω εις εφαρμογήν ο ίδιος τας προτροπάς μου…».
* Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε