Αρχική > Uncategorized > Συνοδεία «πράσινου» πιστοποιητικού πλέον οι μισθώσεις ….

Συνοδεία «πράσινου» πιστοποιητικού πλέον οι μισθώσεις ….

Ιανουαρίου 12, 2012 Σχολιάστε Go to comments

Θωμάς Σταμούλης

Σε ισχύ τέθηκε από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου το μέτρο της μίσθωσης ακινήτου με τη συνοδεία «πράσινου» πιστοποιητικού. Σύμφωνα με το μέτρο, κάθε νέο συμβόλαιο ενοικίασης κατοικίας ή καταστήματος πρέπει να συνοδεύεται με ενεργειακό πιστοποιητικό, στο οποίο καταγράφεται η ενεργειακή απόδοση του ακίνητου και κατατάσσεται σε μια από τις 8 προβλεπόμενες κατηγορίες. Η υποχρέωση έκδοσης του συγκεκριμένου πιστοποιητικού αφορά τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και μόνο όταν το εμβαδόν του υπερβαίνει τα 50 τ.μ. Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να απευθυνθεί σε ενεργειακούς επιθεωρητές και το κόστος της έκδοσης κάθε πιστοποιητικού εξαρτάται από το εμβαδόν του ακινήτου. Συγκεκριμένα, το κόστος για μονοκατοικίες άνω των 50 τ.μ. θα είναι 1,5 ευρώ το τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή τα 200 ευρώ, ενώ για διαμερίσματα πολυκατοικιών το κόστος είναι 2 ευρώ το τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή τα 150 ευρώ. Αντίστοιχα, για γραφεία και καταστήματα έως 1.000 τ.μ. το κόστος είναι 1,5 ευρώ το τ.μ. ενώ για γραφεία και καταστήματα άνω των 1.000 τ.μ. αντίστοιχα το κόστος είναι 2,5 ευρώ το τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή τα 300 ευρώ. Να σημειωθεί, επίσης, ότι υποχρέωση χρήσης «πράσινου» πιστοποιητικού δεν έχουν όσοι προβαίνουν σε παράταση παλαιάς μίσθωσης με τον αυτό υφιστάμενο μισθωτή, καθώς και σε τυχόν τροποποιήσεις όρων μιας υφισταμένης μίσθωσης.

 

Χρύσα Κυριακούση, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Ροδόπης:«Το μέτρο θα φέρει πτωτική τάση στα ενοίκια παλιών ακινήτων»

Δεδομένου ότι η υποχρέωση έκδοσης «πράσινου» πιστοποιητικού αφορά μόνο ακίνητα μεγαλύτερα των 50 τ.μ., η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Ροδόπης, κ. Χρύσα Κυριακούση, επισήμανε ότι «στην πόλη μας είμαστε τυχεροί, καθώς υπάρχουν μεγάλο βαθμό γκαρσονιέρες διαμορφωμένες για φοιτητές», που δεν υπερβαίνουν το όριο.

Σύμφωνα με την κ. Κυριακούση, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου αναμένεται να επιφέρει πτωτική τάση στα ενοίκια των παλαιών ακινήτων και όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα ενεργειακής απόδοσης. Σύμφωνα με την ίδια, μπορεί μεν οι ιδιοκτήτες να μην είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων τους, αλλά στην περίπτωση, που καταταγούν σε μια από τις χαμηλές κατηγορίες, που προβλέπονται, αυτό θα επηρεάσει το ύψος του ενοικίου. «Ο ενοικιαστής, ενημερωμένος πλέον, από το νέο πιστοποιητικό», σημείωσε, «θα ζητήσει από τον ιδιοκτήτη χαμηλότερο ενοίκιο». Πάντως, η κ. Κυριακούση εκτίμησε ότι τα περισσότερα ακίνητα στην Κομοτηνή ανήκουν στις πρώτες κατηγορίες σε ενεργειακή απόδοση, αφού κατασκευάστηκαν την τελευταία δεκαετία, στην περίοδο της «οικοδομικής έκρηξης» στην πόλη μας. Δεν έκρυψε, ωστόσο, τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι κοντά στους υπόλοιπους φόρους που επιβάλλονται για τα ακίνητα, οι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται αυτήν την εποχή με ένα ακόμα έξοδο, που αφορά την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού, το ύψος του οποίου δεν είναι αμελητέο.

(«Παρατηρητής της Θράκης»)

Advertisements
Κατηγορίες:Uncategorized Ετικέτες:
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: