Αρχική > Uncategorized > Η εθνική συζήτηση για τη διεθνή θέση της χώρας

Η εθνική συζήτηση για τη διεθνή θέση της χώρας

Σεπτεμβρίου 13, 2012 Σχολιάστε Go to comments

Η χθεσινή συνάντηση Αβραμόπουλου Τσίπρα,  με πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν ένα από τα πιο θετικά σημάδια για τα δημόσια πράγματα εδώ και καιρό. Κι αυτό, επειδή έδειξε ότι μέσα στην καταιγίδα της μεγάλης κρίσης υπάρχει, αν μη τι άλλο, τόπος για κάτι εθνικά απολύτως αυτονόητο αλλά, στην πράξη, πάντοτε ζητούμενο: για μία συζήτηση. Την εθνικά απαραίτητη συζήτηση για τη διεθνή θέση της χώρας……..

Το ζητούμενο δεν είναι όλοι οι παράγοντες που διαμορφώνουν σήμερα τη συνολική πορεία της χώρας να σκέπτονται το ίδιο ή να συμφωνούν πλήρως μεταξύ τους – μακάρι, σε κάποια τουλάχιστον πεδία, αυτό να μπορέσει να συμβεί. Το ζητούμενο όμως είναι να μπορούν να κάτσουν μαζί γύρω από ένα τραπέζι και να αναζητούν τα minima μιας συνεννόησης, να ανιχνεύουν με καλή πίστη τους όποιους κοινούς τόπους. Να διερευνούν από κοινού τις δυνατότητες μιας εθνικής προσέγγισης, τουλάχιστον σε όσα ζητήματα αυτό είναι εφικτό. Και γύρω από τα θέματα της διεθνούς θέσης της χώρας σε μια τέτοια εποχή, αυτό είναι καθοριστικής σημασίας.

Σε μία στιγμή που η ρευστότητα είναι πρωτοφανής, σε μία εποχή με ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά αυξημένης γεωπολιτικής μεταβλητότητας, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τα άλλα κόμματα του κοινοβουλίου, πρέπει να συζητούν, ειδικά γι’ αυτά τα ζητήματα. Οφείλουν να διατηρούν ανοικτούς και ειλικρινείς διαύλους επικοινωνίας. Υποχρεούνται να ανταλλάσσουν απόψεις και να αντιμετωπίζουν τις εθνικές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας ακριβώς όπως είναι: και ως εθνικές και ως προκλήσεις.

Στις δύο ώρες της χθεσινής συνάντησης Αβραμόπουλου – Τσίπρα, έγινε μια πολύ καλή αρχή. Μπορεί και πρέπει να υπάρξει εξίσου καλή συνέχεια. Το απαιτεί το μέλλον αυτού του τόπου που έχει πολλές φορές πληρώσει ακριβά τις εντάσεις οι οποίες στο παρελθόν, ιδίως σε εποχές ανακατατάξεων, έχουν βλάψει τη χώρα. Ας μην επιτραπεί λοιπόν τη βλάψουν ξανά. Είναι ένα εθνικό καθήκον που πρέπει και μπορεί να εκπληρωθεί, όταν όλοι έχουν συνείδηση της αποστολής και της ευθύνης τους.

Μαλούχος Γεώργιος Π. tovima 13/9/12

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: