Αρχική > Δραχμή – Ευρώ – Χρέος > Handelsblatt: Κούρεμα Χρέους για την Ελλάδα- Όχι πάλι!

Handelsblatt: Κούρεμα Χρέους για την Ελλάδα- Όχι πάλι!

Οκτώβριος 31, 2012 Σχολιάστε Go to comments

«Ένα νέο κούρεμα για την Ελλάδα θα έχει μια απαράδεκτη συνέπεια: την απώλεια της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων φορολογουμένων. Αυτό το πολιτικό πρόβλημα θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές», γράφει η γερμανική Handelsblatt.
Επέστρεψε το φάντασμα ενός νέου κουρέματος για το ελληνικό κράτος. Υποθετικά, αυτό είναι μια σύσταση της τρόικας. Αν κι αμφισβητείται, όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Επομένως, δεν έχει προκύψει από το πουθενά ακόμα κι αν υποτεθεί ότι μια τέτοια σύσταση περιλαμβάνεται έστω σαν επιλογή στην έκθεση της Τρόικας………………….

Βέβαια, δε θα ήταν η μόνη τέτοιας φύσεως πρόταση. Γι’ αυτό η κοινού ανάλυση των ερευνητικών ιδρυμάτων για την οικονομία έκρινε αναπόφευκτο το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Αυτό είναι τρομακτικό. Επειδή είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς θα μπορούσε η ζώνη του ευρώ να σταθεί και πάλι στα πόδια της μετά από ένα νέο κούρεμα αν και μια τέτοια κίνηση δεν παύει να είναι καλοπροαίρετη.
Όταν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το φορτίο του χρέους για την Ελλάδα είναι υπερβολικά υψηλό για να επανέλθει ποτέ στο φυσιολογικό, τότε μπορεί με την πρώτη ματιά μια τέτοια προσέγγιση να φαντάζει λογική.
Με μια αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε το βάρος του χρέους της Ελλάδας να μειωθεί στην πραγματικότητα. Μέχρι εδώ όλα καλά.
Αλλά όπου υπάρχουν οφειλέτες, υπάρχουν και δανειστές, οι οποίοι δείχνουν πίστη στην ικανότητά της ελληνικής κυβέρνησης να πληρώσει τους τόκους και τις κύριες πληρωμές της κατά τη συμφωνηθείσα ημερομηνία, ώστε να της χορηγήσουν ένα δάνειο.
Οι κύριοι πιστωτές του ελληνικού κράτους δεν είναι στην πραγματικότητα ούτε παίκτες ούτε κερδοσκόποι, αλλά οι χώρες της ζώνης του ευρώ και της ΕΚΤ. Επομένως, στον πυρήνα θα βρίσκονταν οι φορολογούμενοι της ζώνης του ευρώ, οι οποίοι θα έπρεπε να φέρουν το βάρος του κουρέματος, επειδή το χρέος των κρατών τους θα αυξανόταν ανάλογα.
Τα κίνητρα των κρατών για να παρέχουν τα χρήματα στην Ελλάδα δεν ήταν κάτι το επιπόλαιο. Είχαν να κάνουν με την ανησυχία τους για τη διάσωση του προβληματικού κράτους κατάστασης κι όχι με την κερδοσκοπία. Επομένως, ένα κούρεμα θα αποτελούσε τεράστια παραβίαση της εμπιστοσύνης του ευρωπαίου φορολογούμενου, ο οποίος στη συνέχεια θα ήταν δικαιολογημένα απρόθυμος να συμφωνήσει σε περαιτέρω μέτρα διάσωσης.
http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=28318&subid=2&pubid=129198843
31/10/12
—–

  • [1] Nicht schon wieder!

Ein erneuter Schuldenschnitt für Griechenland hätte eine untragbare Folge: den Vertrauensverlust der europäischen Steuerzahler. Dieses politische Problem hätte massive Konsequenzen auf den Finanzmärkten. Ein Gastbeitrag.

Duisburg : Da ist es wieder, das Gespenst eines erneuten Schuldenschnitts für den griechischen Staat. Angeblich handelt es sich um eine Empfehlung der Troika. Zwar wird dies von offizieller Seite dementiert, aber wo Rauch ist, dürfte auch Feuer sein. Es ist also nicht völlig aus der Luft gegriffen, wenn man davon ausgeht, dass eine solche Empfehlung zumindest als Option im Troika-Bericht enthalten ist.
Es wäre zudem nicht der erste Vorschlag dieser Art. So hat die Gemeinschaftsdiagnose der wirtschaftswissenschaftlichen Forschungsinstitute kürzlich gleichfalls einen Schuldenschnitt für griechische Staatsanleihen für unvermeidlich erklärt.  …...handelsblatt.com 30/10/12

 http://www.handelsblatt.com/meinung/gastbeitraege/schuldenschnitt-fuer-griechenland-nicht-schon-wieder/7320456.html

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: