Αρχική > ΕΛ Επικαιρότητα > ΥΠΕΚΑ: Συνέντευξη Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στον Ρ/Σ «REAL FM» και στην Κάτια Μακρή

ΥΠΕΚΑ: Συνέντευξη Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στον Ρ/Σ «REAL FM» και στην Κάτια Μακρή

Νοέμβριος 18, 2013 Σχολιάστε Go to comments
maniatis YPEKAΥΠΕΚΑ, 18/11/13
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλωσορίσω τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη. Καλό μεσημέρι, κύριε Υπουργέ. Τι κάνετε;
 
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ:Γεια σας. Kαλά, ευχαριστώ.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, έχουμε νέο επεισόδιο στον πόλεμο με το ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρομαι βεβαίως, στις χθεσινές δηλώσεις του κυρίου Τσίπρα, και το κλείσιμο του ματιού στους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: «ρίξτε την κυβέρνηση, κι εμείς είμαστε εδώ». Εγώ έτσι το κατάλαβα. Κι έχουμε και μια πολύ σκληρή απάντηση του κ. Βενιζέλου περί πολιτικής αλητείας. Τι εκτιμάτε πως είναι αυτό τώρα κύριε Μανιάτη; Κάνει όντως άνοιγμα ο κύριος Τσίπρας στους Βουλευτές σας;………
 
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ:Πρέπει να σας πω ότι για μένα ήταν αδιανόητο αυτό που ελέχθη εκ μέρους του κ. Τσίπρα. Γιατί στην πραγματικότητα ζητά να υπάρξει αποστασία από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με λέξεις μάλιστα και μία κατεύθυνση που δείχνουν ανευθυνότητα, έλλειψη ήθους που πρέπει να διέπει ένα δημοκρατικό πολίτευμα, ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε σε κρίσιμες στιγμές.
 
Μου κάνει εντύπωση, διότι η πρόσκληση αυτή έρχεται λίγες μόλις μέρες από όταν απέτυχε η θεσμική προσπάθεια για τη μομφή κατά της κυβέρνησης στη Βουλή των Ελλήνων. Έχουμε λοιπόν το εξής, κατά την άποψή μου, ιστορικά αντιφατικό και ανεύθυνο. Πριν λίγες μέρες, το κορυφαίο θεσμικό όργανο της Δημοκρατίας αποφάσισε ότι στηρίζει την κυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία και λίγες μέρες αργότερα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπόλιτευσης γίνεται προσπάθεια να αποχωρήσουν βουλευτές από ένα από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μανιάτη, μισό λεπτό. Εγώ δεν λέω αν είναι σωστό ή δεν είναι σωστό αυτό που έκανε ο κύριος Τσίπρας. Πάντως, τη βασική αφορμή του την έχετε δώσει εσείς και εννοώ το κόμμα σας. Είχαμε την κυρία Τζάκρη, η οποία είναι πρωτοφανές κυβερνητικός βουλευτής να υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και από εκεί και πέρα έχουμε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα που εγώ πριν από λίγο τη σχολίασα ως «άλλος για Χίο τράβηξε, κι άλλος για Μυτιλήνη». Ο κύριος Κασσής λέει «να πάει στην ευχή της Παναγίας και η κυβέρνηση», ο κύριος Μωραϊτης λέει «ψήφος ανοχής στην αντοχή μας», ο κύριος Σκανδαλίδης λέει «δεν δίνω λευκή επιταγή». Δηλαδή υπάρχει πρόσφορο έδαφος για το ΣΥΡΙΖΑ γιατί εσείς είστε ο πιο αδύναμος κρίκος.
 
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ:Να σας ξεκαθαρίσω τα εξής – και νομίζω ότι με αυτά που θα πω εκφράζω το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις εκλογές πήρε μια βασική απόφαση: θα στηρίξουμε τη συνεχή προσπάθεια που ξεκινήσαμε από το 2009, προκειμένου να κρατηθεί η χώρα όρθια. Είναι μια επώδυνη απόφαση. Μία πολύ δύσκολη απόφαση που όμως πιστεύουμε βαθιά ότι έχει μέσα της βασικά στοιχεία πατριωτισμού και υπευθυνότητας απέναντι στην κοινωνία και τη χώρα.
 
Η παράταξη λοιπόν αυτή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει ξεκαθαρίσει και μερικά βασικά πράγματα. Πρώτον, δεν πρόκειται να δεχθούμε νέα δημοσιονικά μέτρα που περιλαμβάνουν περικοπές μισθών και συντάξεων, δεύτερον δεν πρόκειται να δεχθούμε ομαδικές απολύσεις, τρίτον στα ζητήματα των πληστηριασμών δεν θα δεχθούμε να υπάρξει πληστηριασμός σε πρώτη κατοικία των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών. Και βεβαιώς, για το πρόσφατο θέμα, για τη συζήτηση του ενιαίου φόρου ακινήτων, έχουμε μια παρέμβαση που έκαναν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες και των δύο κομμάτων, και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που έχει έρθει σε ένα τέτοιο στάδιο που μπορεί να γίνει αποδεκτό, καθώς εκτιμάμε ότι το 5% θα πληρώσει περισσότερο, το 80% θα πληρώσει λιγότερο και το 15% το ίδιο.
 
Αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά η χώρα βρίσκεται στο κρισιμότερο στάδιο της διαπραγμάτευσής της. Είμαστε στο όριο να ξεπεράσουμε τον κάβο, με δεδομένου ότι καταγράφουμε σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα και από πλευράς ελλείμματος είμαστε κάτω από το 3%. Άρα, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τη μεγάλη στροφή για να κάνουμε την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτή τη στιγμή, ενώ έχει προηγηθεί μια κορυφαία θεσμική προσπάθεια από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αρθεί η εμπιστοσύνη της ΚΟ προς την κυβέρνηση, βλέπουμε ότι υπάρχει μια επόμενη προσπάθεια. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή, είναι απόδειξη στρατηγικού αδιεξόδου, είναι θεσμική αποτυχία και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
 
Κι επειδή αναφερθήκατε στους συναδέλφους μου βουλευτές, εγώ έχω την εξής προσωπική άποψη και όποιος θέλει την αποδέχεται. Όταν εκλεγόμαστε βουλευτές, ασφαλώς εκλεγόμαστε με την προσωπική προσπάθεια του καθενός, ταυτόχρονα όμως είμαστε μέλη μιας ευρύτερης παράταξης, την οποία και καταρχήν ψηφίζει ο πολίτης. Αν λοιπόν εγώ θέλω να φύγω από τις βασικές αρχές της συγκεκριμένης παράταξης και του εκλογικού προγράμματος με το οποίο αυτή κατέβηκε, γιατί εμείς ως ΠΑΣΟΚ κατεβήκαμε, ότι θα στηρίξουμε την προσπάθεια της χώρας, τότε παραδίδω την έδρα μου και πηγαίνω σπίτι μου. Δεν θεωρώ ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μπορούν να είναι επαίτες για μια βουλευτική έδρα. Και δεν είναι τέτοιοι.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή θεωρείτε ότι στο πρόσφατο παράδειγμα της κυρίας Τζάκρη…
 
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ:Όχι, δεν είναι…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έπρεπε να παραδώσει την έδρα της…
 
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ:Σας λέω την δική μου προσωπική θέση, δεν θέλω να δώσω μαθήματα ήθους σε κανέναν. Καταθέτω την προσωπική μου άποψη. Εγώ αν διαφωνήσω με την παράταξη, υπό την σημαία της οποίας με εξέλεξε και με τίμησε ο Ελληνικός λαός, θα παραδώσω την έδρα μου και θα πάω σπίτι μου. Αυτό θεωρώ, για τη δική μου τουλάχιστον ηθική, ότι είναι το σωστό. Το αίσθημα ευθύνης μου αυτό θα μου επιβάλει.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι είναι όλο αυτό κύριε Μανιάτη; Πολύ μεγάλο βάρος στις πλάτες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και το κόμμα που από το 40 και κάτι το 2009 έχει φτάσει να παλεύει για το 4 και 5 τις εκατό στις δημοσκοπήσεις; Είναι προσανατολισμός ότι πολλά στελέχη σας δεν θέλουν να συνεργάζονται με το Σαμαρά και προτιμούν με τον κύριο Τσίπρα στο μέλλον; Τι ακριβώς συμβαίνει στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και φυλλοροεί;
 
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ:Είναι ένα πολύ μεγάλο βάρος. Είναι ένα ιστορικά αναπάντεχο βάρος, το οποίο όμως το σηκώνουμε. Και σήκωσε και η προηγούμενη ηρωική ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, το σηκώνει και αυτή.
 
Εμείς όταν κατεβήκαμε στις εκλογές, ξέραμε ποια θα είναι η πολιτική μας. Την πολιτική αυτή την οποία θεωρούμε ότι εθνικά και πατριωτικά υπεύθυνη, την ακολουθούν πια και άλλοι. Εμείς δεν αλλάξαμε στρατηγική. Εμείς σταθήκαμε όρθιοι στα πολύ δύσκολα, μη υπολογίζοντας ούτε κομματικό, πολιτικό ή παραξιακό ή προσωπικό κόστος. Τώρα που είμαστε στο τέλος αυτή της διαδρομής…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μανιάτη, είμαστε στο τέλος αυτή της διαδρομής; Γιατί η τρόικα η οποία είναι σε πλήρη αντίθεση από μας, για τους πλειστηριασμούς λέει «απελευθερώστε τους πλήρως», για το δημοσιονομικό κενό λέει «πάρτε μέτρα και κάποια δημοσιονομικά», για τα ΕΑΒ λέει «κλείστε τα» και δεν δέχεται τις δικές μας προτάσεις. Είμαστε στο τέλος, ή εκτιμάτε ότι στο τέλος θα γίνει ο επόμενος συμβιβασμός; 
 
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ:Πιστεύω ότι πραγματικά είμαστε στο τέλος. Και σας λέω ότι δική μου αγωνία ήταν πότε θα περάσουμε το σημείο εκείνο που θα μπορούσε από μόνη της η εθνική μας οικονομία να ζήσει. Όταν, λοιπόν, δημιουργείς ένα πρωτογενές πλεόνασμα που σημαίνει ότι αυτά που παράγεις είναι επαρκή για να συντηρήσεις τα νοσοκομεία σου, τα σχολεία σου, τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις, σημαίνει ότι κάνεις κάνει μια τεράστια προσπάθεια η οποία αν συνεχιστεί, με στήριξη ασφαλώς και από τους διεθνείς χρηματοδότες, μπορείς να περάσεις σε σημαντικότερα πλεονάσματα. Άρα λοιπόν…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι πρέπει να πάμε έως τη σύγκρουση με την τρόικα και να επιμείνουμε στο «όχι νέα μέτρα» και στις δικές μας απόψεις και για όλα τα επιμέρους θέματα;
 
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ:Θεωρώ ότι πρέπει να ισχύσουν απολύτως αυτά τα τέσσερα βασικά που σας προανέφερα. Δηλαδή, όχι νέα μέτρα δημοσιονομικά, όχι ομαδικές απολύσεις, όχι πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, αλλά αντίθετα νέες παρεμβάσεις, νέες μεταρρυθμίσεις, ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα διευκολύνουν και την αγορά να δουλέψει καλύτερα και νέες θέσεις εργασίας να δημιουργηθούν, αλλά και κυρίως να έχουμε έναν πολύ πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα. Πιστεύω βαθιά, ότι είμαστε στο τέλος μια πολύ επώδυνης προσπάθειας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά ξέρετε και αυτοί από τη πλευρά τους λένε ότι «πολύ ωραία τα διαρθρωτικά, μου τα τάζετε τρία χρόνια και ακόμα τη φοροδιαφυγή δεν έχετε καταφέρει να την αντιμετωπίσετε, που σας νοιάζει και περισσότερο».
 
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ:Είναι έτσι και πρέπει να σας πω ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ σημαντικότερα βήματα σ΄αυτή την κατεύθυνση. Όμως, η προσπάθεια που καταβάλλεται θα ήταν ιστορικό αδιέξοδο να μείνει στη μέση. Πρέπει να την ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια. Σας θυμίζω ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Το κακό είναι ότι δυστυχώς έχει μειωθεί κατά περίπου 25 έως 30% το εθνικό εισόδημα. Άρα, προσπαθούμε, με μειωμένο το ΑΕΠ και μειωμένα τα εισοδήματα όλων των ελλήνων πολιτών, με ένα τεράστιο πρόβλημα ανεργίας, με τη κοινωνία να έχει σε κάθε οικογένεια έναν ή δύο ανέργους, με μια τραγική κατάσταση. Τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε τη μεγάλη ανάσα. Να βγάλουμε το κεφάλι μας πάνω από το νερό. Και μπορούμε.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα τα πούμε κάποια στιγμή πολύ αναλυτικά και για τα θέματα του δικού σας Υπουργείου τα οποία μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ, μιας κι έχουμε στηρίξει ένα μεγάλο μέρος της ελπίδας μας για ανάπτυξη και στο δικό σας Υπουργείο, κυρίως στους Υδρογονάνθρακες. Σήμερα θέλω να σταθώ σ΄ ένα θέμα που πριν δύο εβδομάδες προκάλεσε πολύ μεγάλες συζητήσεις. Και εννοώ, για το περίφημο τζακόμετρο. Αυτό λοιπόν, είτε διακωμωδήθηκε, είτε σοβαρά αντιμετωπίστηκε, είναι προβληματικό πάντως. Γιατί ο κόσμος δεν έχει πετρέλαιο, μπήκε πια πολύ έντονα το κρύο και του λέτε να μην ανάβει και το τζάκι. Τι θα κάνει λοιπόν αυτός ο κόσμος;
 
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ:Θα σας απαντήσω, γιατί δυστυχώς το Δελτίο Τύπου που εκδώσαμε την ίδια ημέρα φαίνεται δεν ήταν προσφιλές σε κάποιους που θέλουν να διακωμωδήσουν ένα πολύ σοβαρό θέμα και για αυτό δεν αναπαρήχθη, παρά ελάχιστα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πάρα πολύ σοβαρό, αλλά δεν δίνετε καμία διέξοδο σ΄ αυτό τον κόσμο.
 
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ:Θα σας πω τι πρέπει να κάνουμε εμείς από τη πλευρά μας. Εμείς, ως Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και με το Υπουργείο Ανάπτυξης που έχει τα θέματα του Εμπορίου, έχουμε χρέος να κάνουμε δύο πολύ βασικά πράγματα : Πρώτον, να έχουμε έτοιμο ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης ώστε να μην πιαστούμε απροετοίμαστοι όπως συνέβη πέρισυ και δεύτερον, να λάβουμε μέτρα, κυρίως προληπτικά, ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί.
 
Υπάρχει μια υψηλότατου επιπέδου επιστημονική ομάδα, η οποία εισηγείται μέτρα. Δεν αποφασίζει ο κάθε Υπουργός, ή ο κάθε Γενικός Γραμματέας, ποια μέτρα πρέπει να παρθούν. Αυτή η επιστημονική ομάδα έχει αποφασίσει – θεωρώ σωστά – να προχωρήσει σε όλο το φάσμα των μέτρων, ακόμη κι αν είναι προληπτικού ή ακόμη και συμβολικού χαρακτήρα. Οι άνθρωποι λοιπόν αυτοί, που είναι κυρίως γιατροί, αλλά είναι και καθηγητές του Πολυτεχνείου που συμμετέχουν, έχουν εισηγηθεί ότι θα πρέπει μέχρι τα 150 ml/m3 αέρα να υπάρχει μια διαδικασία λήψης μέτρων και πάνω από τα 150 ml/m3 να υπάρξει μια μεγαλύτερη αυστηροποίηση.
 
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι, σε καμία περίπτωση δεν συζητούμε για μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα. Συζητούμε για μέτρα προληπτικού χαρακτήρα. Έχουμε όμως χρέος να ενημερώσουμε, για παράδειγμα την φτωχή οικογένεια που έχει το τζάκι για να ζεσταίνεται, ότι κάποιες συγκεκριμένες μέρες αν η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη, η καύση μη ποιοτικής βιομάζας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας στην ίδια την οικογένεια, στο παιδί ή τονηλικιωμένο της ίδιας της οικογένειας. Έχουμε χρέος, αν θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στην υγεία των πολιτών, να προλάβουμε, να θεραπεύσουμε και να λειτουργήσουμε μ΄ έναν τρόπο που θα δείχνει ότι μάθαμε από τα κενά της περσινής χρονιάς.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πρόληψη κύριε Υπουργέ – και θα συμφωνήστε μαζί μου – είναι να κάνει ο Στουρνάρας ότι μπορεί με το πετρέλαιο θέρμανσης για να μην ξανάχουμε αυτό το χάλι, να γυρνάμε τριάντα χρόνια πίσω.
 
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ:Νομίζω ότι γίνεται μια συνολική προσπάθεια με το πετρέλαιο θέρμανσης. Πρέπει να σας πω όμως ότι ταυτόχρονα, για παράδειγμα η Περιφέρεια Αττικής έχει ξεκινήσει ήδη ελέγχους σε βιομηχανίες οι οποίες κατασκευάζουν θερμάστρες, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – διότι το πρόβλημα έχει ήδη εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη – επίσης κάνει ελέγχους. Το Γενικό Χημείο του Κράτους κάνει ελέγχους. Υπάρχει λοιπόν μια προσπάθεια συντονισμού όλων των Υπουργείων, προκειμένου να προλάβουμε το κακό. Αλλά πραγματικά πρέπει να σας πω ότι είναι τόσο σημαντικό το ζήτημα να μην πεθάνουν συνάνθρωποί μας. Οι επιστήμονες μού λένε στις συσκέψεις που κάνουμε, ότι αν δεν είμαστε αρκετά προσεκτικοί και δεν πάρουμε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, τότε ο καθένας θα τεθεί προ των ευθυνών του. Και δεν θέλω να ολιγωρήσω, όταν βλέπω τους επιστήμονες να …
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή Υπουργέ, βλέπω ότι πέρυσι πάθαμε μεγάλη ζημιά, που είχαμε την αιθαλομίχλη στο Χαλάνδρι και στο Μαρούσι και δεν μπορούσαμε να δούμε στα δυο μέτρα.
 
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ:Θυμάστε τι ζήσαμε όλοι πέρυσι. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι σημαντικό το γεγονός πως ξεκινήσαμε νωρίς, έχει υπάρξει μια δημόσια συζήτηση. Εμείς θα επιδιώξουμε να ενημερώσουμε και μέσω μηνυμάτων κοινωνικής ευαισθησίας, πρέπει να καταβάλουμε ο καθένας από μας τη δική του προσπάθεια. Συνειδητοποιούμε βεβαίως, ότι το μεγάλο θέμα θα λυθεί εάν υπάρξει μια ελάφρυνση στο θέμα του πετρελαίου θέρμανσης. Προφανώς αντιλαμβάνεστε ότι γίνεται μια συνολική Κυβερνητική προσπάθεια σ΄αυτή την κατεύθυνση. Μακάρι να αποδώσει.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Καλό μεσημέρι στον Υπουργό Περιβάλλοντος, τον κ. Γιάννη Μανιάτη.
 
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ:Καλό σας μεσημέρι.
ypeka.gr, 18/11/13
Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: