Eco Επικαιρότητα

Στην ακύρωση των δύο αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην εξόρυξη λιγνίτη, προχώρησε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαιώνοντας τη ΔΕΗ.
Όπως εξηγεί, μπορεί μεν να υπάρχει αδυναμία των υπόλοιπων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή να έχουν πρόσβαση στο λιγνίτη, ωστόσο για αυτή την κατάσταση ευθύνεται όχι η ΔΕΗ αλλά η Ελληνική Δημοκρατία, που δεν προχώρησε στη χορήγηση αδειών εκμεταλλεύσεως.

———————-
Ερώτηση προς την Κομισιόν, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, με αφορμή τα πορίσματα της έρευνας των Γάλλων επιστημόνων για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι ΝΚ603 και το ζιζανιοκτόνιο Roundup της Μονσάντο . Υπό το φως των νέων δεδομένων της μελέτης, ο Νίκος Χουντής ζητά επανεξέταση της πολιτικής για τα μεταλλαγμένα και ζητά από τον αρμόδιο επίτροπο «να πάρει πίσω την πρόταση της Επιτροπής για δήθεν ελευθερία στα κράτη μέλη να απαγορεύουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων χωρίς όμως να μπορούν να επικαλούνται λόγους που σχετίζονται με την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος».

————————>Διαβάστε περισσότερα »

————————

«Καμπάνα» 114.000 ευρώ σε 30 εμπόρους και παραγωγούς για παράνομη εισαγωγή, κατοχή, διακίνηση, χρήση και εμπορία μη εγκεκριμένων ή ληγμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, επέβαλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έπειτα από μπαράζ ελέγχων που είχαν πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα.

————————>Διαβάστε περισσότερα »

———————-

Μία πετρελαιοκηλίδα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για ένα θαλάσσιο οικοσύστημα. Οι υπάρχουσες μέθοδοι καθαρισμού επικεντρώνονται συνήθως στην απομάκρυνση του πετρελαίου από την επιφάνεια των υδάτων, όμως δεν είναι 100% αποτελεσματικές, ενώ τις περισσότερες φορές στοιχίζουν πολύ και χρειάζονται εβδομάδες για να αποδώσουν. Ερευνητές στο MIT επινόησαν μία τεχνική μαγνητικού διαχωρισμού του πετρελαίου από το νερό, η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες, ενισχύοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητά τους.

——————-
Του Χαράλαμπου Ν. Λαζαρίδη
Καθηγητή και Διευθυντή του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων,
Γεωπονική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
(Lazaride@agro.auth.gr)
Η κλιματική αλλαγή, η παγκοσμιοποίηση της αγοράς τροφίμων, η εντατικοποίηση της γεωργίας, τα γενετικά τροποποιημένα («μεταλλαγμένα») φυτά και ζώα και – τελευταία – τα βιοκαύσιμα με την προκαλούμενη «αρπαγή γης» (“land grabbing”), έχουν επιφέρει δραματικές αλλαγές στην παγκόσμια γεωργία, αναδεικνύοντας νέους κινδύνους και φέρνοντας στο προσκήνιο νέες προκλήσεις για τις Γεωτεχνικές Επιστήμες και τις Επιστήμες Τροφίμων.
—————

Questa mattina è arrivato l’annuncio: per quest’anno, i piani petroliferi di Shell in Artico si fermano qui.
Tutto è iniziato sei mesi fa in Nuova Zelanda

Era il 24 febbraio e Lucy Lawless scalava la torre di trivellazione della piattaforma petrolifera Shell diretta in Alaska. L’azione fece il giro del mondo. E mentre gli attivisti occupavano ad oltranza la piattaforma diretta in Artico, migliaia di cyberattivisti diffondevano il messaggio della Ribellione Artica su facebook e twitter.

———————–

Της Ζέζας Ζήκου
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε προχθές την ανανέωση της εξαίρεσης από τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε όσες χώρες συναλλάσσονται με το Ιράν, χάρη στις συνεχιζόμενες μειώσεις που παρουσίασαν στις εισαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου. Η ανανέωση στις τυχερές 10 χώρες μέλη της Ε.Ε. και την Ιαπωνία, είναι διάρκειας 180 ημερών. Η κ. Κλίντον διευκρίνισε ότι η εξαίρεση ισχύει για την Ιαπωνία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Βρετανία και την Ελλάδα.

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: